19 Kasım 2008

FITÇIN



Evet bomba tariflerle döneceğimi söylemiştim. Gerçekten de bomba lezzetli bir Çerkez böreği fıtçın… İsmini daha öncede duymuştum ama ben İç Anadolu yöresinin bir yemeği olduğunu sanıyordum, meğer Çerkez yemeğiymiş haberim yoktu, ne ayıp J Yediğim günden beri aklımdan çıkmayan, çok lezzetli, ben de öğrenmeli ve en kısa zamanda yapmaya başlamalıyım dediğim bir yemek türü. İlk yapışımda kararı tam tutturamadım ama ikincisinde çok beğenildi. İlkinde aşırı kalın yapmışım ve içinde eksik malzemeler varmış, neyse sonunda nasıl yapıldığını öğrendim.

Yapımı çok zor değil aslında hamuru yoğurduktan sonra öyle çok düzgün açmaya da gerek yok. Neyse hemen tarife geçeyim ben…

Malzemeler:

Hamuru için:
Yarım su bardağı süt
2 kaşık yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Bir tutam şeker
Yarım paket yaş maya

İç harcı için:
300 gr. kuzu kıyma
1 baş rendelenmiş kuru soğan
2 adet minik küpler halinde doğradığımız domates
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı pul biber
2-3 adet ince kıyılmış sivribiber
2 çay bardağı su

Yapılışı:

Hamuru malzemelerine unu ele yapışmayacak yumuşak bir hamur oluncaya kadar ekleyip yoğuruyoruz. Ilık bir ortamda dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur mayalanırken içini hazırlıyoruz. Kıymayı, domatesleri, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı ve diğer tüm malzemeleri iyice harmanlıyoruz.
Harmanlama işleminin sonunda hamurun üzerine rahatça yayabileceğimiz sulu ve çiğ bir kıyma harcı olacak içimiz…

Mayalanan hamuru ikiye ayırıp yarısını tezgahın üzerinde 0,5 cm. kalınlığında oklava ile açıyorız ve yuvarlakça (benim yuvarlak tepsim küçük oldu kare kullandım) bir tepsiye ilk katı yayıyoruz. Hamuru tepsinin kenarlarından biraz taşırıyoruz ve üzerine kıyma harcımızı her tarafa eşit olarak dağıtıyoruz. Harç üzerine küçük tereyağı parçaları yerleştiriyoruz.






Hamurun ikinci yarısına da aynı işlemi uyguluyoruz ve kıymaların üzerine seriyoruz. Kenarlarından hafifçe taşırdığımız ilk kat hamurun kenarını üst katın üzerine örterek elimizle şekilli olarak birleştiriyoruz.


Üzerine yumurta sarısı sürüp üst kattaki hamurun tam ortasına çay tabağı kadar bir delik açıyoruz. Açtığımız deliğin kenarlarına bıçakla kesikler atıp ortaya çıkan minik yaprakları kenara doğru kaldırıyoruz. Hamurun ortasında ayçiçeği gibi bir görüntü oluşuyor, bunun amacı hamurun içinde su birikmesini engellemek ve kıymaların pişmesini sağlamak…


170 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirip sıcak olarak üçgen şeklinde ve tabii ki ayranla servis yapıyoruz.


Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. offffffff offf offf

    bu nedir yahu..

    Nasıl bir lezzetttir.

    okurken ağzım sulandı.. Ellerine sağlık hayatım

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Fıtçın mıydı? Çok hoş ve değişik bir tarif vermişsin Sevgili Tolunay... Şahsen ben çok beğendim... Kıymalı Pide tadında olmalı...

    Ellerine sağlık sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tolunay bu hakikaten muhteşem görünüyor. Et yemediğim için etsizini yapsam olur herhalde? (Yeni yaşın da kutlu mutlu olsun, yani Cumartesi Mutfağı'nın!)

    YanıtlaSil
  4. Tolunay'cığım,

    Blogunun yaşı kutlu olasun. Bu enfes bir görüntü ve lezzet, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Cok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. canım nefis bir tarifff..

    ellerine sağlık....

    bende ilk duyuyorum....

    sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  7. Tolunaycım ne zaman sana gelsem hep böyle değişik, emekli, süper tarifler görüyorum becerikli arkadaşım :)
    Bu tarif bana etli ekmeği hatırlattı, ve denemek için sabırsızlanıyorum, o lezzette bişey olursa favori tarifim olacak kesin..Bak ya nasılda canım istedi şimdi.. :)
    Blogunun yaşını da kutlarım canım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çok hoş bir tarif.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.hoşçakalın

    YanıtlaSil
  10. Fıtçın :)
    süper ya bayıldım bi kere adı çok güzel ve değişik görüntüsüde öyle anlaşılan bu börek ( börek diyebiliriz demi ) tam benliiiiiiiiiiik :)
    Harikasın arkadaşım ellerine sağlık...
    Sevgiler İzmir'den kocaman....

    YanıtlaSil
  11. ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler.
    çok değişik ve güzel bir tarif.muhteşem görünüyor.çokta ilginç bir ismi var.ellerine sağlık.sevgiler.

    www.arzumcum.blogcu.com

    YanıtlaSil
  12. NE KADAR DEĞİŞİK BİR BÖĞREK NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.
    ohhbe.blogcu.com

    YanıtlaSil
  13. merhabalar fıtçını görünce sizi çerkez zannettim. genelde bilmeyenler tarif almadan yapanlar içindeki kıymanın pişmeyeceğini sanıp önden kavururlar yerkende dökülür. fıt çerkezce "et" demektir fıtçın da "etli" anlamına gelir. sizin fıtçının hamuru ince geldi bana birde biz içine parça tereyağı koymayız. kıyma pişince küçüldüğü için kenerdan iyi döşemek gerekir.fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağı süreriz. aynı şekilde ıspanaklı - peynirli ve patatesliside yapılabilir. ellerinize sağlık
    hülya

    YanıtlaSil
  14. Ayrıca İstiklal caddesi Kallavi sokakta FITÇIN diye bir resteuran var. sahibi çerkez orada her daim bulabilirsiniz
    Hülya

    YanıtlaSil
  15. İlk kez gördüğüm bir tarif.harika görünüyor.Ellerine sağlık

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  16. Tolunaycığım,
    Çoook güzel olmuş yaaa.. Eminim harika bir lezzet olmuştur. Ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  17. nefis
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. amanınn pek güzel görünüyor ellerine sağlık hayatım...sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  19. selam....tarifleriniz çok güzel.fıtçını özellikle ilk defa duydum.ama hemen yapacağım. ellerinize sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Tolunay'cım, ellerine sağlık hayatım. Afiyet olsun.
    Seni tanıdığıma memnun olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Tekrar görüşmek dileğiyle
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. super gorunuyor cok lezzetli olmali
    eline saglik,sevgiler

    YanıtlaSil
  22. Ovvvv:)) muhteşem bir görüntü ve lezzet olmuş sevgili tolunay..
    aşamaları ilgimi çekti.
    tekrar geleceğim büyük oğluş acıktım diyor ona mama hazırlayım:)))
    eline sağlık..

    YanıtlaSil
  23. bu ne nefis birşey üfff içide etli harika,ellerinize sağlık.
    çerkes arkadaşımdan isteyeyim bunu.

    YanıtlaSil
  24. YASAMİNKİYİSİNDAN4 Mayıs 2009 17:41

    BAYILDIM BEN BU TARİFE ELLERİNE SAĞLIK.ŞU AN YORGUN OLMASAM KALKIP YAPACAKTIM O KADAR BEĞENDİM YANİ.SÜPERSİN ARKADAŞIM.SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  25. bu nasil guzel ve istah acici bir goruntu boyle
    hic yemedim ama deniycem senin tarifini canim

    ellerine saglik afyiet olsun

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  26. ben çerkezim ve ironum bu yemek biz osetlere ait bir börek. kendimi bildim bileli yiyorum ama annem içine domates koymuyor.yozgatta digoronlar bunu saçta iki yufka arasında pişiriyor.bizlerin yaptığı fıtçını anımsatıyor:)

    YanıtlaSil
  27. B A Y I L D I M...........ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM.

    YanıtlaSil