29 Ekim 2007

MANTI

Kaç haftadır mantı için buluşacağız şirketteki arkadaşlarla ama bir türlü kısmet olmadı... Şöyle hep birlikte bir yandan muhabbet bir yandan mantı kapatırız diye düşündük. Sonrası malum, mide bayramı... Ama her hafta bir şey çıktı olmadı. Daha sonra İlknur ile kararlaştırdık haftaya biraz mantı yapıp dondurucuya atalım diye, derken o da anne adayı Berna'ya bakmaya gitti ne de olsa son haftalar tedbirli olmak lazım. Kaldı mı mantı başka bir hafta sonuna, diye düşünürken kardeşim İstanbul'dan geldi ve bombayı patlattı mantı isterim diye. Böylece n'olur? tabii iş başa düşer. Taktım önlüğümü başladım yoğurmaya...

(Bu arada bizde mantıyı bir annem bir de Ümran Ablam harika yapar, onların yanında benimkinin esamesi bile okunmaz-yazmadan geçemeyecektim)
Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yumurta
Tuz

Kıyması için:
250 gr.kıyma
1 orta boy soğan
Tuz
Karabiber

Üzerine:
Sarımsaklı yoğurt, salça, yağ

Yapılışı:
Unu eleyip ortasını havuz şeklinde açın.
Yumurta su ve tuzunu koyup yoğurmaya başlayın.

Tüm malzemeler iyice karışıncaya ve hamur pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin.

Hamuru top haline getirip bir kaba koyun, kurumaması için üzerini temiz bir bezle örtün ve dinlenmeye bırakın.
Hamurumuz dinlenirken mantının iç malzemesini hazırlayabiliriz:Kıymaya 1 baş soğanı rendeleyin, tuzunu ve karabiberini ekleyip güzelce yoğurun.
Yarım saat kadar dinlendirdiğiniz hamuru açmaya başlayabiliriz. Hamuru iki eşit parçaya bölüp birinci bezeyi düz bir zemin üzerinde açmaya başlıyoruz.

Açma esnasında hamurun oklavaya yapışmaması için arada sırada üzerine un serpiyoruz.

Hamurun çapı yaklaşık olarak 50 cm olunca üzerine bolca un serperek elimizi üzerinde gezdiriyoruz ve unun hamura yapışmasını sağlıyoruz.


Oklavaya aldığımız hamuru şekildeki gibi katlıyoruz

Daha sonra 2 cm eninde kesiyoruz. Bu işlem sonunda açıldığında uzun şeritler haline gelecek hamur katları elde edeceğiz.

Kesme işlemi bitince tüm şeritleri açıyoruz. Aralarına un serperek üst üste diziyoruz.

Dizme işleminden sonra şeritlerimizi küçük kareler meydana gelecek şekilde tekrar kesiyoruz.

Ortaya çıkan karelerin bir kenarı yaklaşık 2 cm. kadar olmalıdır.

Elimizi unlayıp kestiğimiz hamurları elimizle hafifçe dağıtıyoruz ki biz mantıları kapatırken hamurlar birbirine yapışmasın.

Küçük karelerin ortasına kıymayı şekildeki gibi koyup kapatıyoruz.

Diğer hamur bezesine de aynı işlemi uygulayarak mantının hazırlık aşamasını tamamlıyoruz.

Tencerede çok az yağ ile 1 yemek kaşığı kadar salçayı kavurup üzerine bol su ekliyoruz. Kaynattıktan sonra hazırladığımız mantıları içine atıp haşlıyoruz. Tabi bunun yerine içine tuz attığımız sade suda da haşlayabiliriz. Tercih meselesi... Ancak Kayseri'de mantı salçalı su içerisinde haşlanarak sulu bir şekilde yenir. Benim babaannem de kayınvalidem de Kayserili olduğu için ben de çocukluğumdan beri alışılageldiği üzere hep salçalı suda pişiriyorum.

Tabağa aldığımız mantı üzerine sarmısaklı yoğurt ve salça yağ karışımı sos döküyoruz. Baharatla süsleyip servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Mantı üzerine bizde çeşitli baharatlar mutlaka eklenir. Nane, pul biber, kekik vs... Ama bana mantının üzerine serpilen vazgeçilmez baharat nedir diye sorsanız sumaktır derim. Bana göre üzerine sumak serpilmemiş mantı eksik kalmış sayılır. Ama damak tadı kişiden kişiye değişir tabii...

4 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Umarım bunada yalancı mantı demezsiniz

    YanıtlaSil
  2. Ben de senin tarifinle bugun manti yaptim.Firina surdum ve difrize attim. Bir kismini yarin ki misafirlerim icin bir kisimini da haftaya gelecek misafirlerim icin pisirecegim. Sayende cok kolay oldu.
    Ellerine ve yuregine saglik cani arkadasim...

    YanıtlaSil
  3. İstanbul'dan gelip, mantı isterim diye bombayı patlatan kardeş ben oluyorum, ayıptır söylemesi :))

    Tabi burda önümüze gelen porsiyonun Cumhuriyet Bayrmımıza denk gelmiş olmasından mıdır bilinmez ama, bu müthiş el emeğinin gözlere son derece hitap eder şekilde süslenmiş olmasının yanısıra, beklentilerimi karşılayan harikulade lezzeti de vurguyu hak eden bir diğer yönüydü :))

    Ellerine sağlık..

    Seni seviyorum ablacım ;)

    Sonay

    YanıtlaSil
  4. ben mantıyı çok severim ve
    evde annemle sık sık yaparız.
    zaten mantıyı sevmeyen kimse yoktur sanırım.

    ellerine sağlık ablacım,

    YanıtlaSil