28 Aralık 2007

SÜTLAÇ


Ah benim oğlum öyle çok sever ki sütlacı. Bugüne kadar hep fırın sütlaç pişirdim, ama hakikaten de epey vakit alıyor akşamları yapmak... Hafta içi iki günde bir pişiriyorum, buna rağmen neredeyse aynı gün bitiyor. Çok seviyor kuzum sütlacı... Neyse anneannemden aldığım bu tarifin yapımı gerçekten kolay. Sütlaç gurmemiz de beğenince sorun halledilmiş oldu. Şimdi ha bire pişiriyorum. Ben yemek yaparken o da bir yandan kendi kendine halloluyor.

Malzemeler:
1 litre süt
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı nişasta
3/4 su bardağı toz şeker
işte sadece bu kadarcık:)

Yapılışı:
Öncelikle sütten 1 kase kadar ayırıp kalan sütü kaynatıyoruz. Pirinci ekleyip tekrar fokurdayana kadar karıştırıyoruz. Ateşi kısıp 45 dakika kadar pirinçler sütün neredeyse yarısını çekip de iyice şişene kadar ağır ağır pişiriyoruz. Pirinçler pişince ayırdığımız 1 kase süte nişastayı ekleyip nişastayı sütün içinde iyice eziyoruz. Tamamen ezilince ateşin üzerindeki pirinçli karışıma ekliyor ve bir yandan da sürekli karıştırıyoruz. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra şekerini ekleyip şeker iyice eriyince ateşten alıyoruz sıcak olarak kaselere koyup soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. En az 1-2 saat buzdolabında bekletip üzerini tarçınla süsleyip servis yapın. (3-4 kase kadar çıkıyor)

Afiyet olsun :)
Not: Tarifi uygulayan bir arkadaşım pirinç miktarının kendilerine fazla geldiğini, bu nedenle de ikinci yapışında birazcık azalttığını söyledi. Yukarıdaki miktarlar bizim ailenin damak tadına uyduğu için ben herhangi bir değişikliğe gerek görmedim. Siz de ilk denemeden sonraki yapımlarınızda pirinç miktarını ayarlayabilirsiniz. Ama bence oran ideal oldu...

5 yorum:

  1. Annem pirinçleri az suyla haşlar,sütünü en son ilave eder.Bu şekilde sütün besin değeri korunuyormuş.Ben de onun yalancısıyım:))Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben de pek severim sütlaçı. Eşim sevmediğinden evde çok sütlaç yapmıyorum. Ama sizin görüntü kendimi geçirdi :)

    Kalkıp yapmalı bugün.

    ellerinize sağlık.

    Yavru kuşa afiyet bal olsun :))

    sıcacık sevgiler
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  3. oooo bizde en cok yenen tatlidir sutlac ailecek bayiliriz bir haftada 3 kez sutlac yaptigimi bilirim ben :) ellerine saglik canim suslemeside pek guzel olmus

    YanıtlaSil
  4. benim oglusda cok severdi cok yedigi icin simdi artik hic yemiyor bikti herhalde,eline saglik nefis olmus.
    Yeni yilini kutlar saglik huzur mutluluklar getirmesini dilerim sana ve ailene

    YanıtlaSil
  5. ya bişe sorabilirmiyim ben süta pirinçleri kaynadıktan sonra mı atcam yoksa ikisini beraber mi kaynatmaya başlayacağım bana yardımcuı olur musunuz

    YanıtlaSil