08 Haziran 2009

SULU KÖFTE (BULGURLU)


Güzel Amasra tatilimin sarhoşluğunu hala üzerimden atabilmiş değilim. Azıcık gevşemek iyi de ben hala yerlerde sürünüyorum… Dönüşte evde beni ciddi koşturmalar bekliyordu temizlik, yemek, ütü… O hafta sonunu tatilde yediğimiz için bir sonraki hafta sonu çamaşır ve ev işiyle geçti. Ama sonra yine gevşemeye başladım. Bu arada havalar bir çok soğuk bir çok sıcak derken 1-2 gündür yaza çevirdi yüzünü… Uyuşukluk bizi iyice esir aldı. Kendime geldiğim ender anlarda alıverişe çıkıyorum zira burnumun dibindeki Cepa Alışveriş Merkezinde bir yandan yeni sezon kıyafetler bir yandan çıldırmış indirimler beni fazlasıyla cezbediyor. Sonra mı ? tekrar miskinleşiyorum tabii... Ancak bu uyuşukluk da fazla sürmeyecek mecburen. Çünkü Temmuz ayı düğünler, yolculuklar ve dolayısıyla koşuşturmalar içinde geçecek, sonra da tatile çıkacağız.

Bu yıl öyle denizdi, kumdu, bronzluktu gibi köleliklerle uğraşmayacağım. Deli gibi güneşin altına yatıp vıcık vıcık yağlarla da boğuşmayacağım, Doğru Karadeniz turuna… Bu sıcakta, bu tansiyonla ancak oralar paklar beni… Oğluşum çok deniz diye tutturursa da Batı Karadeniz’de güzel kumsallar var, oralarda 1-2 gün oyalanırız. Sonrasında eşimin Sivas/Kangal’daki köyüne gitmek istiyorum bu yaz. Gördüğünüz gibi daha şimdiden sesiz-sakin ve de iddiasız yerlere özenen ben 70 yaşıma geldiğimde ne yapacağım Allah bilir… Umarım o zaman da o mekan senin bu bar benim alemlere akmaya kalkmam… Hayır yani estetik olmaz, o açıdan…

Neyse lafı fazla uzatmayayım da şu uyuşukluk günlerimde zar zor mutfağa girdiğim ender anlardan birinde ortaya çıkan sulu köfteye bir göz atalım. 10 yıldır bayılarak yediğimiz pirinçli-terbiyeli sulu köftenin bulgurlu ve de salçalısını yapmaya yeni başladım. Hem pratik hem de çok bereketli bir yemek. Tarif aşağıda:) (resim kalitesi pek düşük oldu farkındayım)

Malzemeler:
300 gr. Kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
2 kaşık salça
Tuz, karabiber, kuru nane

Yapılışı:

Kıyma, bulgur, yumurta ve tuz-karabiberi iyice yoğurup, misketten azıcık daha büyük olacak şekilde yuvarlıyoruz. Tencerede az yağda çevirdiğimiz nane ve salçaya yaklaşık 1,5 litre kadar suyu ekleyip kaynayınca köfteleri içine atıyoruz. Köfteler pişince (yaklaşık yarım saat-45 dakika) altını kapatıp servis yapıyoruz. Bu kadar da kolay yani…

Afiyet olsun.

17 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım, gayet te güzel gözüküyor merak etme:) Eskiden ailecek bizde illede Marmaris, Fethiye...vs olsun deyip nerde kalabalık orada alırdık soluğu ama iki senedir dikkat ediyorum dinginlik arıyoruz daha sakin ve daha butik tatil yapalım istiyorum Doğayla başbaşa emin ol daha çok keyif alıyor insan bir daha da vazgeçemiyor...

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık..bizim evde de çok yapılır bu çorba ama bizimkine salça konmaz böylede nefis görünüyor..ziyaretiniz beni çok mennun etti. bloğum olmadan önce de sizin yazılarınızı ve tariflerinizi sıkı takipcinizim..
    ankaraya sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tolunayım, yulaflı kurabiyelerin içinde un yok ama tereyağ ve şeker var. Onları görmezden gelirsek oldukça kalorisi düşük bir kurabiye :))

    Ben de istiyorum karadeniz turu. Nasıl yorgunum anlatamam..

    köfte nefis. ellerine sağlık.

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglik cok severim...
    sizi takibe aldim
    banada buyrunn;))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende cok yaparim hatta buzlukta 3 poset var nohutlada güzel oluyor,eline saglik canim tadini bildigim icin nefis olmustur
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çok severim :)bizde salçasız yaparız pirinçli olarak böyleside çok güzel olmuş ellerinize sağlık:)ziyaretiniz beni çok mennun etti.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ooo benim çok sevdiğim bir tad bu ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Tolunay'cığım,

    Hem ellerine sağlık, hem kolay gelsin hem de gönlünce bir gezi olsun.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Tolunaycım, nasıl saklamam her birinin ayrı anısı var. Hepside dün alınmış gibi yeniler. Daha çook oyuncak var benim evde hepside çok değerliler. Torunlarıma veririm diye saklamıştım annemin yada babamın oyuncağıymış derler diye ama sanki kıyamayacakmışım gibi geliyor şimdi :))
    Köftede harika görünüyor, öylen saati tam da acıkmışken bir tabak aldım ben :))

    YanıtlaSil
  10. aynen bizim damak tadina göre
    benim oglanlarda bulgurluyu cok sever ellerine saglik sevgileer

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar
    Bende boyle bulgurlu - salcali ve pirincli terbiyelisini cokca yaparim.Cok lezzetli oluyor gercekten.
    Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  12. tolunaycığım,
    çok severim sulu köfteyi olsa da yesem.tatile erken başlamışsın ne güzel. sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. canım ellerine sağlık.....harika görünüyor...dualarını ve smslerini bekliyorum..sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  14. Güzel bir gezinin ardından, bekleyen işleri düşününce, dönüş zor gelse de size güzel bir moral olmuş.
    Sulu köfte de pek güzel görünüyor, biz de çok severiz, ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. ellerinize sağlık bloglar ararsı gezerken gördüm sizi bir sıcak geldi bilmem niye aradaki fark ben cumartesi temizlik yaparım pazar yemek belki de ondan

    YanıtlaSil
  16. merhaba sulu köfteyi bizde ailecek severiz vede yaparız biz pirinçli hiç yapmayız bulgurlu yaparız kıvamıda çok güzel olmuş ellerine sağlık
    blogunuda ilk kez ziyaret ettim çok güzel şeyler var emeğine sağlık izninle arkadaş listeme ekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Biz buna birde yarım lımon ve bir yumurta ıle terbiye yaparız .Yemede yanında yat olur .

    YanıtlaSil