19 Kasım 2008

FITÇIN



Evet bomba tariflerle döneceğimi söylemiştim. Gerçekten de bomba lezzetli bir Çerkez böreği fıtçın… İsmini daha öncede duymuştum ama ben İç Anadolu yöresinin bir yemeği olduğunu sanıyordum, meğer Çerkez yemeğiymiş haberim yoktu, ne ayıp J Yediğim günden beri aklımdan çıkmayan, çok lezzetli, ben de öğrenmeli ve en kısa zamanda yapmaya başlamalıyım dediğim bir yemek türü. İlk yapışımda kararı tam tutturamadım ama ikincisinde çok beğenildi. İlkinde aşırı kalın yapmışım ve içinde eksik malzemeler varmış, neyse sonunda nasıl yapıldığını öğrendim.

Yapımı çok zor değil aslında hamuru yoğurduktan sonra öyle çok düzgün açmaya da gerek yok. Neyse hemen tarife geçeyim ben…

Malzemeler:

Hamuru için:
Yarım su bardağı süt
2 kaşık yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Bir tutam şeker
Yarım paket yaş maya

İç harcı için:
300 gr. kuzu kıyma
1 baş rendelenmiş kuru soğan
2 adet minik küpler halinde doğradığımız domates
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı pul biber
2-3 adet ince kıyılmış sivribiber
2 çay bardağı su

Yapılışı:

Hamuru malzemelerine unu ele yapışmayacak yumuşak bir hamur oluncaya kadar ekleyip yoğuruyoruz. Ilık bir ortamda dinlenmeye bırakıyoruz. Hamur mayalanırken içini hazırlıyoruz. Kıymayı, domatesleri, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı ve diğer tüm malzemeleri iyice harmanlıyoruz.
Harmanlama işleminin sonunda hamurun üzerine rahatça yayabileceğimiz sulu ve çiğ bir kıyma harcı olacak içimiz…

Mayalanan hamuru ikiye ayırıp yarısını tezgahın üzerinde 0,5 cm. kalınlığında oklava ile açıyorız ve yuvarlakça (benim yuvarlak tepsim küçük oldu kare kullandım) bir tepsiye ilk katı yayıyoruz. Hamuru tepsinin kenarlarından biraz taşırıyoruz ve üzerine kıyma harcımızı her tarafa eşit olarak dağıtıyoruz. Harç üzerine küçük tereyağı parçaları yerleştiriyoruz.






Hamurun ikinci yarısına da aynı işlemi uyguluyoruz ve kıymaların üzerine seriyoruz. Kenarlarından hafifçe taşırdığımız ilk kat hamurun kenarını üst katın üzerine örterek elimizle şekilli olarak birleştiriyoruz.


Üzerine yumurta sarısı sürüp üst kattaki hamurun tam ortasına çay tabağı kadar bir delik açıyoruz. Açtığımız deliğin kenarlarına bıçakla kesikler atıp ortaya çıkan minik yaprakları kenara doğru kaldırıyoruz. Hamurun ortasında ayçiçeği gibi bir görüntü oluşuyor, bunun amacı hamurun içinde su birikmesini engellemek ve kıymaların pişmesini sağlamak…


170 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirip sıcak olarak üçgen şeklinde ve tabii ki ayranla servis yapıyoruz.


Afiyet olsun.

28 yorum:

NiNo dedi ki...

mmm nefis bisi kesin :D

Adsız dedi ki...

offffffff offf offf

bu nedir yahu..

Nasıl bir lezzetttir.

okurken ağzım sulandı.. Ellerine sağlık hayatım

sıcacık sevgiler.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Fıtçın mıydı? Çok hoş ve değişik bir tarif vermişsin Sevgili Tolunay... Şahsen ben çok beğendim... Kıymalı Pide tadında olmalı...

Ellerine sağlık sımsıcak sevgiler...

Tijen dedi ki...

Tolunay bu hakikaten muhteşem görünüyor. Et yemediğim için etsizini yapsam olur herhalde? (Yeni yaşın da kutlu mutlu olsun, yani Cumartesi Mutfağı'nın!)

Betül İnce dedi ki...

Tolunay'cığım,

Blogunun yaşı kutlu olasun. Bu enfes bir görüntü ve lezzet, ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.

Disalce dedi ki...

canım nefis bir tarifff..

ellerine sağlık....

bende ilk duyuyorum....

sevgiler canım...

bir demet feslegen dedi ki...

Tolunaycım ne zaman sana gelsem hep böyle değişik, emekli, süper tarifler görüyorum becerikli arkadaşım :)
Bu tarif bana etli ekmeği hatırlattı, ve denemek için sabırsızlanıyorum, o lezzette bişey olursa favori tarifim olacak kesin..Bak ya nasılda canım istedi şimdi.. :)
Blogunun yaşını da kutlarım canım
Sevgiler

TAZE NANE dedi ki...

Çok hoş bir tarif.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

serpil'in mutfağı dedi ki...

çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.hoşçakalın

Adsız dedi ki...

Fıtçın :)
süper ya bayıldım bi kere adı çok güzel ve değişik görüntüsüde öyle anlaşılan bu börek ( börek diyebiliriz demi ) tam benliiiiiiiiiiik :)
Harikasın arkadaşım ellerine sağlık...
Sevgiler İzmir'den kocaman....

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler.
çok değişik ve güzel bir tarif.muhteşem görünüyor.çokta ilginç bir ismi var.ellerine sağlık.sevgiler.

www.arzumcum.blogcu.com

Adsız dedi ki...

NE KADAR DEĞİŞİK BİR BÖĞREK NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.
ohhbe.blogcu.com

Adsız dedi ki...

merhabalar fıtçını görünce sizi çerkez zannettim. genelde bilmeyenler tarif almadan yapanlar içindeki kıymanın pişmeyeceğini sanıp önden kavururlar yerkende dökülür. fıt çerkezce "et" demektir fıtçın da "etli" anlamına gelir. sizin fıtçının hamuru ince geldi bana birde biz içine parça tereyağı koymayız. kıyma pişince küçüldüğü için kenerdan iyi döşemek gerekir.fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağı süreriz. aynı şekilde ıspanaklı - peynirli ve patatesliside yapılabilir. ellerinize sağlık
hülya

Adsız dedi ki...

Ayrıca İstiklal caddesi Kallavi sokakta FITÇIN diye bir resteuran var. sahibi çerkez orada her daim bulabilirsiniz
Hülya

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

İlk kez gördüğüm bir tarif.harika görünüyor.Ellerine sağlık

sevgiyle kal

MMO dedi ki...

Tolunaycığım,
Çoook güzel olmuş yaaa.. Eminim harika bir lezzet olmuştur. Ellerine sağlık. :)

berrin dedi ki...

nefis
ellerinize sağlık

Gönül dedi ki...

amanınn pek güzel görünüyor ellerine sağlık hayatım...sevgilerimle öpüyorum

Adsız dedi ki...

selam....tarifleriniz çok güzel.fıtçını özellikle ilk defa duydum.ama hemen yapacağım. ellerinize sağlık.sevgiler..

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Tolunay'cım, ellerine sağlık hayatım. Afiyet olsun.
Seni tanıdığıma memnun olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Tekrar görüşmek dileğiyle
Sevgiler..

MUTFAKISTAN dedi ki...

super gorunuyor cok lezzetli olmali
eline saglik,sevgiler

akasyakokusu dedi ki...

Ovvvv:)) muhteşem bir görüntü ve lezzet olmuş sevgili tolunay..
aşamaları ilgimi çekti.
tekrar geleceğim büyük oğluş acıktım diyor ona mama hazırlayım:)))
eline sağlık..

Mutfak Havlusu dedi ki...

bu ne nefis birşey üfff içide etli harika,ellerinize sağlık.
çerkes arkadaşımdan isteyeyim bunu.

YASAMİNKİYİSİNDAN dedi ki...

BAYILDIM BEN BU TARİFE ELLERİNE SAĞLIK.ŞU AN YORGUN OLMASAM KALKIP YAPACAKTIM O KADAR BEĞENDİM YANİ.SÜPERSİN ARKADAŞIM.SEVGİLER..

Adsız dedi ki...

bu nasil guzel ve istah acici bir goruntu boyle
hic yemedim ama deniycem senin tarifini canim

ellerine saglik afyiet olsun

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

ben çerkezim ve ironum bu yemek biz osetlere ait bir börek. kendimi bildim bileli yiyorum ama annem içine domates koymuyor.yozgatta digoronlar bunu saçta iki yufka arasında pişiriyor.bizlerin yaptığı fıtçını anımsatıyor:)

SILA dedi ki...

B A Y I L D I M...........ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM.