15 Nisan 2008

ŞIPS-PASTE (ÇERKEZ TAVUĞU)

Merhaba,

Geçen gün farkettim, blogumda halvane hariç çerkezlere özgü herhangi bir tarif eklememişim. Şıps ya da diğer adıyla çerkez tavuğu, bizimkilerin bayılarak yaptığı ve yediği bir çerkez yemeği. Ancak bildiğimiz çerkez tavuğundan farklı yapılıyor. Öncelikle bu bir yemek; tavuğu, sosu ve paste adı verilen bulgurla yapılan katı bir malzemeyle birlikte yenen son derece de egzotik bir yemek. İlk defa nişanlı iken eşimin ailesine yemeğe gittiğimde yemiştim. Sosu görünce çorba zannettim ve sofrada kaşık olmadığını söylediğimde herkes çok gülmüştü. Bir de kırniş adında bir çeçen yemeği var. Bir keresinde de-yine nişanlıydım-onu yapmışladı. Sarmısaklı et suyuna batırılarak yenen minicik hamurları görünce kapalı pidenin minyatürüne benzettim ve "bunların içinde kıyma mı var" diye sormuştum. Kırnişi bilenler ne komik bir şey söylediğimi anlarlar. Sonuçta ben de kısa sürede bu yemeklerin, özellikle de kırnişin iflah olmaz bir müdavimi haline geldim.

Çok sık olmamakla birlikte arada sırada evde yapıyorum. Tabii benim yaptığım şıps, en ulu görümcem Gönül Ablanın yaptığının yanından bile geçmiyor. Kırnişi ise hayatta en çok sevdiğim insanlardan biri olan eltim Türkan (çeçen olduğu için) harika yapar. Tarif aynı tarif ama nedense onun yaptığının tadı bambaşka geliyor bana...

Tarife gelince:

Malzemeler:
Şıps için
Parçalanmış ve haşlanmış yarım tavuk
1 orta boy soğan
3 kaşık un
haşlanmış tavuğun suyu
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı pul biber
1 baş sarmısak

Paste için
1 bardak köftelik (ince) bulgur
1-1,5 bardak su
tuz








Yapılışı:

Öncelikle tavuğu tuz ile suda haşlıyoruz. Daha sonra şıps yapımına geçiyoruz. Kuru soğanı rendeleyip yağda kavuruyoruz ve üzerine unu ve pul biberi ekleyip onu da güzelce kavuruyoruz. Daha sonra tavuk suyundan kavurduğumuz unun üzerine azar azar ekliyoruz. Un iyice açılınca suyu eklemeye devam ediyoruz. Su için bir ölçü veremiyorum ama sosun bozadan biraz daha ince bir kıvamının olması gerekiyor. Aynı kalın bir çorba gibi olacak. Daha sonra sosu kaynamaya bırakıyoruz. İyice pişince de blendırdan geçiriyoruz ki topaklanmalar varsa açılsın. İşte Gönül Abla yaptığında buna hiç gerek kalmıyor, çünkü unu suyla çok güzel açıyor. Sarmısağı dövüp altını kapattığımız şıpsa ekliyoruz.

Burada eklemek istediğim bir şey var: aynı sos farklı olarak pul bibersiz de yapılıyor. Pul biber yağda yakarak sonradan üzerine de gezdirilebilir. Biz her iki şekilde de yapıyoruz.

Diğer yandan pasteyi yapmak için de bulgur, su ve tuzu bir tencerede iyice pişiriyoruz. Bulgur şişip suyunu tamamen çekince altını kapatıp kapağı kapalı olarak biraz bekletiyoruz. Daha sonra haşlanmış ve kalıp haline gelmiş bulguru kaşıkla iyice ezerek şekil verebilecek hale getiriyoruz. Elimizi ıslatıp, avucumuzun içinde köfte gibi yuvarlak şekil vererek servis tabağına diziyoruz. Pastemiz de hazır.

Çorba kasesine sosumuzu, yanına düz tabağa haşlanmış tavuğu alıp, servis yapıyoruz. Paste ve tavuğu şıpsa batırarak yiyoruz.

Afiyet olsun.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlar
bir çerkez yemeği ismi görünce blog manşette hemen uçtum buraya. Malum çerkezim ya hemen bişeyler yazmalıyım. Siz nerelisiniz bilmiyorum ama ben Samsunluyum. Bizim buradaki çerkezlerde böyle bir şıps paste yapılmıyor. Ama tarifini okuyunca tam bir çerkez aroması dedim. Çerkez tavuğunu bizler çok farklı yaparız paste dediğimizi de mısır unuyla, velhasıl ikiside mükemmel lezzetler.Ellerinize sağlık. bende beklerim. Anneme bir haluj yaptırım bloguma koyimm sende bana ziyarete gel tanışalım. Sevgiyle kal. Bütün ailene çerkez kardeşlerinden selamlar sevgiler..

Mebrule dedi ki...

Selam, yoresel yemekler her zaman ilgimi ceker, ellerine saglik cok guzel gorunuyor, tarifi listeme aldim mutlaka denicem...

pasta caddesi dedi ki...

Merhaba Ayşe,
ziyaretin için çok teşekkür ederim. Bizimkiler Sivas/Kangal yöresinden.Haklısın kayınvalidem bu yemeğin yörelere göre farklılıklar gösterdiğini anlatmıştı. Hatta mısır unu ile yapılan paste çeşidinden de bahsetmişti ama ben hiç yemedim. Farklı bir çeşidini yaparsan ben de takipçin olup evde denemek isterim.

sevgiler,

tolunay.

Disalce dedi ki...

yöresel bir yemeği başkasına yedirmek çok zordur...ismi garip gelir......görünüşü itici gelir.....inandıramazsın bi türlü çok güzel bir yemek diye......

ama tattığı zaman ya çok sever ya da bidaha görmek istemez.....

çok nefis görünüyor....ama yemeden bişey denmiyor......mutlaka denemek lazım......

öpüyorum canım benim....

Adsız dedi ki...

ben çerkez değilim ama çok fazla çerkez arkadaşım oldu. onlardada yediğim çerkez tavuğu farklı idi. ama sizinkide harika görünüyor. ellerinize sağlık. afiyet olsun. www.guzelevim.blogspot.com

elifin tarifleri dedi ki...

Çerkez bir arkadaşımdan duymuştum bu yemeği ama yemek hiç kısmet olmadı. Çok güzel anlatmışsınız ve yemek de çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

canim yöresel yemekler herzaman cok güzel oluyor sizin bu yemegi ilk kez duydum eminim cok güzel bir lezzettir
eline saglik canim

Hülya dedi ki...

Tolunay'cığım,
Benim annem de Uzunyayla Çerkezi ve şips-pastayı buna benzer şekilde yapar.
Ve biz çok severiz.
Bu arada Kangal'da çerkez olduğunu daha önce duymamıştım ben de Gürün'lüyüm de...Hiç dikkatimi çekmemiş galiba..

Unknown dedi ki...

bir çerkes olarak bu yemek kültürümüz için bir adım atan herkese hayranım çok ama çok severim ellerinize sağlık

Huldem dedi ki...

Sayın admin,
elinize sağlık güzel görünüyor ama bizim buralarda, ki ben İzmir Çerkeziyim, şıpsı kesinlikle mısır unuyla ve kişniş katılarak yapılır, kişnişsiz şıpsıya şıpsı demeyiz. :)))) Bir de kişnişle deneyin apayrı bir aroma katar. Kolay gelsin.

Ev Yemekleri dedi ki...

ellerinize sağlık mükemmel gözüküyor.. tadı da öyledir.
bu da benim çerkez tavuğu tarifim :)