06 Ekim 2008

İÇLİ KÖFTE


Bayramı ve telaşı geride bıraktık, tatil öylesine uzundu ki yepyeni biri olarak başladım bugün işe… Büyükler işe, küçükler de okula yollandı, yani eski düzene geri dönüldü. Bu arada mutfak hazırlıkları geçen bayramda olduğu gibi yine had safhadaydı diyebilirim. Bu sefer hazırlığımızı İlknur ile birlikte yaptık. Beraberce baklava ve su böreği açtık. Bir gün sonra da yaprak sarmasını hallettim.

Bunlar daha önce tarifini verdiğim lezzetlerdi. Bu bayram daha öncekilerden farklı olarak yemeklerin kralı içli köfte (yani beni çok zorladı da o bakımdan) de yaptık İlknur ile birlikte. İçli köfteyi bu yaz öğrendim. Anneannem büyük bir beceriyle yıllar yılı bize yaptı, ancak son yıllarda yaş itibariyle yaparken zorlandığı için artık yavaş yavaş öğrensem iyi olacaktı. İlk yapmaya başladığım gün çok ama çok zorlandım. Anneannemden yediğim azarların da haddi hesabı yoktu yani.. İtiraf edeyim ki hayatımda yaptığım ennnnn zor yemekti bu... Mantılar, baklavalar, su börekleri yanında bile geçemez: Saatlerce yoğur, sonra aç-ama ne açmak! İyice ince açınca yırtılmaya başlıyor, yok yırtılmasın dersen de acayip kalın oluyor, aynı benim gibi :) . Üstelik önünüzdeki dağ gibi hamurdan minik minik koparıyorsunuz ya saatlerce bitmek bilmiyor... Bu üçüncü yapışım, epey ilerleme kaydettim. Artık fotoğraftakinden bile ince açabiliyorum, aynı zamanda hızım da arttı-daha kısa sürede yapıyorum. Bu bayram anneannem bana gelişinde ikram ettim çok beğendi. Benim anneannem Mardin’li olduğu için ben size o yörede yapılan çeşidini tarif edeceğim. İçli köfte 2 şekilde yapılıyor: haşlama ve kızartma… Ben kızartmalık olanını öğrendim. Yapımına gelince…

Malzemeler:

6 su bardağı köftelik bulgur
250 gr çiğ köftelik et
2 yemek kaşığı taze dövülmüş kişniş
1 yumurta
2 tane haşlanıp ezilmiş patates
1 kg kıyma
2 orta boy kuru soğan
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
Tuz
Karabiber
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Öncelikle bulgurlara taze dövdüğümüz kişnişleri ve tuzunu koyup iyice harmanlıyoruz. Daha sonra 2 bardak sıcağa yakın ılık suyla ıslatıp üzerini örtüyoruz. 1-2 saat bekleyecekler- bu arada biz içini hazırlayalım.

Kıyma ve soğanı iyice kavurduktan sonra altını kapatıp, tuzunu, karabiberini, cevizi, ince kıyılmış maydanozu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. İçimiz hazır.

Diğer yandan patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyup iyice eziyoruz. Dinlenmiş bulgurlarımıza patates ve yumurtayı ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.

Çiğ köfte bulguru gibi öncelikle bir süre kuru kuru yoğuruyoruz. Daha sonra arada sırada elimize ufak miktarda su dökerek yoğurmaya devam ediyoruz.

Yoğurma işlemi süresince bol bol su kullanacağız ama elimize azar azar dökerek ve yoğurup bulgura suyu yedirerek devam edeceğiz. Tüm yoğurma işlemi boyunca yaklaşık 4 bardak kadar su kullandım. 2 bardak suyu kullanınca bulgur yarı yarıya zaten yumuşamış ve yoğrulmuş olacaktır.

Bu aşamada iyice çekilmiş çiğ köftelik etimizi bulgura katıyoruz. İyice yedirdikten sonra yoğurma işlemine azar azar su katarak devam ediyoruz.

Bulgur artık yoğurulamaz duruma gelinceye kadar, yani artık tepsiye yapışan bulguru yoğurmak iyice zorlaşınca tamam demektir. Bulgurdan tahminen ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Açma işleminde avucumuzun içini ve parmağımızı sürekli olarak suyla ıslatıyoruz ki biraz incelince bulgur avucumuza yapışmasın veya parçalanmasın.


İşaret parmağımızı ıslatıp hamurun ortasına bastırıyoruz ve avucumuzun içinde döndürerek açmaya başlıyoruz. İyice ince olunca içine ağzına kadar dolacak şekilde kıymalı içten koyup yine sık sık ıslattığımız elimizle üst kısmını örselemeden birleştiriyoruz. Yavaş yavaş avucumuzda yassı bir şekil veriyoruz. Daha sonra kızgın yağda güzelce kızartıp peçete üzerinde yağını biraz süzdürdükten sonra servis yapıyoruz.

Şayet hemen kızartmayacaksanız 1-2 gün buzdolabında üzeri örtülü ve de birbirine değmeyecek şekilde dizdiğiniz bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ama sakın mikrodalgada çözdürmeyin ve iyice çözülmeden de kızartmayın.

Afiyet olsun.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

saygı duydum :))

içli köfte yapmak benim için ulaşılmaz bir mertebe.. :)

elelrinize sağlık..

sıcacık sevgiler.

Tijen dedi ki...

Tatil uzun olunca işe dönmek de zor oluyor değil mi? Ben de aynı ruh halindeyim şu anda...

Disalce dedi ki...

canım harika görünüyor....ellerinize sağlık....

hey gidi bende taşındığım yerdeki arkadaşlarımla yapardım.....

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik cok severim bende icli kofteyi sanada ustun basarilar diliyorum insaallah alnimizin akiyla cikariz su isten :D

MUTFAKISTAN dedi ki...

canim super olmus ohhhhh
afiyet olsun cok severim,sevgiler

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tebrik ederim,çok zordur bilirim.Yaptığımdan değil,yapanları gördüm de ondan söylüyorum:)
Geçmiş bayramınızı tebrik ederim.
Bana da beklerim.

bir demet feslegen dedi ki...

Aaa Ankara'lı arkadaş ne güzel ;)
Canım seni tanıdığıma sevindim..İçli köfteyi yerinde yemiş tatmış biri olarak nasıl da canım çekti birden..
Mardin nefis bi yer..Farklı kültürlerin harmanına bayılırım..
Azarlar da bazen işe yarıyor dimi ;) Bak ne güzel öğrenmişin..
Ellerine sağlık canım,
Sevgiler

keskinli dedi ki...

en cok sevdigim lezzetlerin basinda gelir ya ellerine saglik sevgiler

Adsız dedi ki...

ulu kişilik bunu yapabilesem daha ne isterim ankaranın neresindesin koklaya koklaya bile hemen geliyorummmm


ellerine sağlık
sevgiler

elif dedi ki...

içli köfteye bayılırım. ama hiç yapmadım daha. ellerine sağlık.

berrin dedi ki...

görüntü sabah olmasına rağmen
benibenden aldı
dışarda yenenler hiçbir zaman evde yapılan tadında olmuyor
ellerinize sağlık

akasyakokusu dedi ki...

MERHABA SEVGİLİ CUMARTESİ MUTFAĞI..ÖĞLENDE GELMİŞTİM ACELE KALKTIM..
BURALAR ÇİĞ KÖFTE İÇLİ KÖFTE KOKUYOR AMAN NAPTIN SEN..DAHA BENİM AKŞAM YEMEĞİM YOK ALSAMDA TABAKLARI SEN YENİLESEN NE İYİ OLURDU..ELİNE SAĞLIK ŞU FITÇINA BAKAMADIM YİNE BAŞKA ZAMAN İNCELEMEYE GELİCEM..SEVGİLER OLSUN..

Adsız dedi ki...

canım iyipazarlar, bugün temizlik gününmüş ayrıca kolay gelsin diyorum ve içli köfte harika görünüyor ellerine sağlık...hoşçakal....