13 Ekim 2007

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA










Malzemeler:
Yarım kg salamura yaprak
1 bardak pirinç
1 baş soğan
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
1 bardak zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon
Yarım çay kaşığı tarçın
Yeni bahar
Kara biber
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Kıyılmış maydanoz
2 bardak su

Yapılışı:
Hazırlıklara başlamadan önce yaprağımız salamura olduğu için haşlamalıyız. Aksi takdirde aşırı tuzlu olacaktır sarmalar...

Yaprakları bol su ile yıkayıp üzerini 4 parmak kadar geçecek kadar su ekledikten sonra düdüklüde 5 dakika haşlıyoruz. Haşladığımız yaprakların suyunu süzdürüp iyice soğuyana kadar ayırmaya çalışmıyoruz. Yoksa yırtılabilirler... Soğuduktan sonra sarma hazırlıklarına geçebiliriz:

Zeytinyağından 1 parmak kadar ayırıp kalanını ile önce dolmalık fıstığı birkaç dakika daha sonra soğanı küp küp doğrayıp ekleyelim. 5 dakika kadar kavurduktan sonra pirinci ekleyip onu da kavuralım. Daha sonra tuzu, şekeri ve yarım su bardağı suyu ekleyip, altını kısıp tencerenin kapağını kapatalım. Pirinç suyunu çekince ocaktan alıp kuş üzümü, nar ekşisi, limon, yeni bahar, karabiber, tarçın ve maydanozu ekleyip iyice karıştıralım. İçimiz hazırdır. Artık yaprakları sarabiliriz.




Sarma işlemi bitince artan yaprakların yarısını tencerenin dibine döşeyelim ve sarmaları tencereye dizelim. Daha sonra kalan 1,5 bardak suyu ve kalan 1 parmak zeytinyağını sarmaların üzerine gezdirelim. Üzerine kalan yaprakları döşeyip, kapağını kapatalım ve altını yakalım. Suyu kaynadıktan sonra altını kısıp kapağını hiç açmadan suyunu çekene kadar yaklaşık 40-50 dk. pişirelim. Piştikten sonra altını kapatıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Uygun kapaklı bir cam kaba yerleştirerek buzdolabına kaldıralım. Sarmamız hazırdır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: