23 Şubat 2008

KANDİL SİMİDİ

Tamam tamam geldim işte kızmayın, iki haftadır derslere ağırlık vermiştim ama epey kolayladım sonunda. Uzun zamandır matematik çalışıyorum. Köklü ifadeler, fonksiyonlar, limit bitti sıra türevlere geldi. Ama bende bittim doğrusu. Baktım patlayacak gibi oluyorum, sonunda bıraktım bugün çalışmayı... Bu dönem için matematikteki konular türevle birlikte bitiyor. Hafta sonu türevleri bitirip artık başka derslere başlamam lazım. Yoksa çok geç kalıyorum. Bak içim daraldı gene!

Gelelim simitlere: Bu muhteşem simitler gelinimiz Emel Abla’ya ait olup uzun yıllar tarifinin peşinden koşulmuştur. Kimse onun kadar güzel kandil simidi yapamaz, çünkü gerçekten çok özel bir tat bu... Zaten bana verirken tutturacağıma pek ihtimal vermedi, ama ben ilk denemede BİNGO!!! Kimselere vermediği tarifi bloguma yazdığımı duysa ne derdi merak ediyorum, Allahtan onların evde bilgisayar yok.

Çok güzel, ağzınıza aldığınız anda dağılan kıyır kıyır (ne demekse) hem yumuşak hem de gevrek (nasıl oluyor demeyin, deneyin göreceksiniz) süper bir simit. Yalnız içerdiği yağ oranı ve susamları nedeniyle kalori bakımından azıcık yüklü... Normal simit boyutunda hiç denemedim, herhalde o da güzel oluyordur, belki fazladan 5 dakika daha fırında tutmak gerekebilir. Tuzlu hamur işlerinden pek hoşlanmayan ben bir oturuşta 10-15 tane yiyebiliyorum. Ayçekirdeği gibi, insan başlayınca bırakamıyor bir türlü...

Kaç haftadır Yıldırım tutturmuştu yap diye ama ben tarifi sakladım mı ne, bir türlü bulamadım. Bu hafta sonu bir şey ararken elime geçti. Hemen başladım yoğurmaya-işte tarifi:

Malzemeler:
2 yemek kaşığı yoğurt
1,5 yemek kaşığı sirke
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 paket yumuşak margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yumurta (sarısı içine, beyazı dışına)
Aldığı kadar un


Yapılışı:

Tüm malzemeleri kulak memesinden biraz daha yumuşak bir kıvam alacak şekilde un ekleyerek yoğuruyoruz. Hamur ele yapışmıyor ve pürüzsüz ise tamam demektir. Daha sonra küçük parçalar alarak ceviz büyüklüğünde minik simitler yapıyoruz ve önce yumurta akına daha sonra da susama buluyoruz.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 200 derecede 15 dakika kadar pişiriyoruz. Kenarları çok hafif bir şekilde pembeleşmeye başlar başlamaz fırından çıkartıyoruz. Simitlerin üstünün kızarmaması lazım, pişip pişmediğini anlamanın bir diğer yolu da simitlerin altına bakmaktır. Altı pişmişse hemen çıkartabiliriz demektir. Sıcak sıcak servise sunabiliriz.

Afiyet olsun.

7 yorum:

EZGi :)) dedi ki...

CANIM KANDİL SİMİDİNE BAYILIRIM.ENFES GÖRÜNÜYOR.ELLERİNE SAGLIK SEVGİLER

Adsız dedi ki...

hişşt komşu ne güzel olmuş simitlerin böyle
ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

selam ..çok nefis görünüyor kandil simitleri..elinize saglık.sevgilerimle..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

CANIM EPEYDİR BENDE YOĞUNDUM FAZLA UĞRAYAMADIM KOMŞULARA... SENDE HARİKA LEZZETLER EKLEMİŞSİN... DERS ÇALIŞIYORMUŞSUN KOLAYLIKLAR DİLİYORUM... SICACIK SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.

Hilal KAYA dedi ki...

nasıl da güzel görünüyorlar, ellerine sağlık...
sevgiler...

Baharcicegi dedi ki...

Citir citir kahvaltida cayla iyi gider,eline saglik canim nefis olmus