08 Kasım 2007

FIRINDA SOMON

















Geçen hafta işten geldim, mutfağa girdim ve ne pişirsem diye kara kara düşünürken bir de ne göreyim; tegahta balık! Eşim bana sürpriz yapıp balık almış. Bu yılın ilk balığı hem de... Normalde balığı fırına verirken çok fazla bir şey eklemem; sadece tuz bazen de tereyağı. Ama bu sefer sevinçten ne bulduysam ekledim ve sürdüm fırına, sonrası belli zaten. Mutfağımız mis gibi balık kokularıyla doldu. Öyle özlemişiz ki, kışın geldiğine bir kere daha sevindim (malum son zamanlarda yağmurlar başladı)...



Yanına da limonlu roka-soya filizi, sebze haşlama ve sumaklı soğan yaptım. Aslında resimlerini çekmiştim sofraya oturmadan, ama yayınlamak bugüne kısmetmiş. Hemen tarife geçiyorum.

Malzemeler:
2 adet orta boy somon balığı (temizletilmiş)
Yarım limon (halka kesilmiş)
1 yemek kaşığı tereyağ
Yarım orta boy soğan (halka kesilmiş)
5-6 adet sivri biber


Yapılışı:
Balıkları güzelce yıkayıp fırına dayanıklı bir kaba diziyoruz. Üzerine tuzunu serptikten sonra soğan ve limonla süslüyoruz. Tereyağını minik parçalar halinde aralıklarla balığın üzerine yerleştiriyoruz ve fırına sürüyoruz. 200 derecede tamamen pişene kadar bekletiyoruz. Süre fından fırına fark edebilir, benim fırında yaklaşık 30 dakikada pişti. Piştikten sonra servis yapıyoruz.

Daha önce de belirttiğim gibi ben normalde somon ve hamsiyi fırda pişirirken sadece tuz koyuyorum. Hamsiye zaten tereyağ yakışmaz. Bazen somona da çok az tereyağ ekliyorum. Ama tercih meselesi, bu şekilde süslyerek de yapabilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hadii nerden çıktı şimdi bu somon? yesem bir türlü yemesem bir türlü. Neyse ben yinede hamsi tavadan şaşmayayım! Gacııı tarif alalım tarif, hamsi tarifi ne tarifte onu ararıom

Adsız dedi ki...

Çoook güzel foto da, tadıda güzelmi bari.Canım gel biz bu akşam Nazo'lara gidip paluk yiyek ne dersin