20 Kasım 2007

KAYISI REÇELİ

Malzemeler:
1 kg doğal kurutulmuş kayısı
1,5 kg toz şeker

3-5 damla limon suyu


Yapılışı:
Kayısıları yıkadıktan sonra üzerlerini azıcık geçecek kadar su ile bir tencerede kaynatıyoruz.

Kaynar kaynamaz altını kapatıp kapağını hiç açmadan 1-2 saat kadar bekletiyoruz.

(böylece kayısılarımız güzelce şişecektir)

İyice şişmiş ve yumuşamış olan kayısıları akan suyun altında tek tek temizliyoruz. Şayet bu işlemi yapmazsak kayısılar asla tam olarak temizlenmiyor ve illa içlerinde biraztoz toprak kalıyor L. Bu yüzden mutlaka şişirip öyle temizlemek gerekiyor.

Temizleme işleminden sonra toz şekeri üzerine ekleyip yarım saat daha bekliyoruz. Islak kayısıların üzerine dökülen toz şeker bir süre sonra sulanıp hafifçe erimeye başlayacaktır.

Tencerenin altını yakıp kayısıları kaynamaya bırakıyorus.

Önce toz şekerler tamamen eriyecek daha sonra kaynamaya başlayacaktır. Kaynamaya başlayan karışımın içine 3-5 damla limonun suyunu sıkıyoruz.

Gerekli kıvamı elde ettikten sonra altını kapatabiliriz.

Peki kıvamının geldiğini nasıl anlayacağız? İşte reçel yaparken en önemli nokta da bu bence...

Ben uzun zamandır uyguladığım yöntemi anlatayım. 2 adet kaşık alıyoruz. Birinci kaşığı reçele bulaştırıyoruz, ikinci kaşığın üzerine 1-2 damla reçel damlatıyoruz. Ve bu damlayı yarım dakika bekletiyoruz. Yarım dakika sonra kaşığı eğdiğimizde reçel damlası yavaşça akıyorsa reçelimiz tamamdır. Yok eğer çok hızlı akıyorsa daha vakit var demektir. Aman reçeli yakmayalım...

Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup, kapakla kavanoz arasına alüminyum folya koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapatıyoruz.

Afiyet olsun...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine saglik canim
ekmegimi aldim sana geldim:))
recel ye beni diyor:))

www.yenitadlar.blogcu.com

Gönül dedi ki...

canım manşette gördüm geldim...reçelin.böreği vede paskalyan muhteşem olmuş ellerine asğlıkk...paskalyanın tarifini aldım sevgilerimle

Adsız dedi ki...

bayılırım kayısı reçeline ama hiç kursuyla denememiştim
ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Sevgili Tolunay,
Ne güzel bir isim bulmuşsun sitene. Hayırlı uğurlu olsun, dostluğu bol, sevinci büyük olsun.

Tijen dedi ki...

Tolunay, nereden yanıt vermek istersen oradan verebilirsin. Siteni linklerime ekliyorum. Gerçekten hayırlı uğurlu olsun, tadı, dostu bol olsun.

pasta caddesi dedi ki...

sevgili eyvah yemek yandı ocak battı,
inşallah paskalya tarifini beğenirsin denedikten sonra yorumlarını bekliyorum. kendine iyi bak.

son yazdığın yazı (çocuk pornosu hk.)ağlattı beni, 1 oğlum var benim-ama senin de dediğin gibi anne baba olmak gerekmiyor-hemen forward ediyorum arkadaşlarıma...

sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Bana göre biraz fazla tatlı. Portakal reçelinide yayınlasan derim, ellerine sağlık!