09 Aralık 2007

ZEYTİNYAĞLI SOĞAN DOLMASI ye#29


Bu ayki etkinliğin konusu zeytinyağlılar, yani tam bizim evin konusu... Bizde neredeyse her türlü zeytinyağlı hafta sonları çeşit çeşit pişer: yaprak sarması, yer elması, kereviz, pırasa, barbunya vb... Ben de bu ayki etkinliğe hangisi ile katılacağımı uzun uzun düşündüm. Diğer çeşitleri daha önce zeytinyağlılar kategorisinde burada yayınlamıştım ama bu sefer değişik bir türle etkinliğe katılmak istedim. Sonunda soğan dolması yapmaya karar verdim. Bu dolmanın bir de hikayesi var:

Bundan 9-10 yıl kadar önce daha yeni evliyim ve mutfakta derme çatma bir takım yemekleri kafasını gözünü yara yara, boza-deneye yapmaya çalışıyorum. Zeytinyağlı yaprak sarması yapacağım, içini hazırladım sarmaya başladım. O arada çat kapı anneannem (canım beniim!) geldi. Sarmaları sardım bitirdim ama -o zamanlar elimin ayarı da yok-o kadar çok iç arttı ki evde de hiç sebze yok doldurabileceğim, çok moralim bozuldu bu kadar iç ne olacak diye. Anneannem, düşündüğün şeye bak, dedi gel soğan dolması yapalım kalanı ile. Oda neyin nesi? şaşkın bakışlarım arasında soğanları haşlayıp sardı ve pişirdik. Parmaklarımızı yedik eşimle, bayıldık... İnsanoğlu neler icat ediyor, kırk yıl düşünsem aklıma gelmez soğandan dolma yapmak, neyse artık tarife geçelim:


Malzemeler:
10 adet kırmızı soğan
(normal soğanlardan da olabilir, lezzeti ve görüntüsü daha güzel olduğu için ben kırmızıyı tercih ettim)

İç Malzemesi:
1 orta boy soğan

1 su bardağı pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
1 bardak zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet limon
Yarım çay kaşığı tarçın
Yeni bahar, karabiber
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Kıyılmış maydonoz ve dereotu
2 bardak su

Yapılışı:
Öncelikle soğanların kabuklarını soyup, bir tarafına boydan boya bir kesik atııyoruz. Üstünü geçecek şekilde su koyup tencerede soğanlar şişinceye kadar pişiriyoruz. Soğanlar pişince altını kapatıp çok dikkatli bir şekilde sudan alıyoruz ve bir kenarda soğumaya bırakıyoruz.

İç malzemesinin hazırlanışı:
Zeytinyağından 1 parmak kadarını ayırıp gerisini tencerede kızdırıyoruz ve fıstıkları kızgın yağda 1-2 dakika çeviriyoruz. Küp kesilmiş 1 adet soğanı da ekleyip soğanlar ölünceye kadar kavuruyoruz. Pirinci de ekleyerek 1-2 dakika da onu kavuruyoruz. Üzerine yarım su bardağı suyu koyup, kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Suyunu çekince altını kapatıp; kuş üzümü, nar ekşisi, yarım limon suyu (yarısını daha sonra kullanmak üzere ayırıyoruz), tarçın, yeni bahar, karabiber, tuz, şeker, maydanoz ve dereotunu ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. Pişen soğanlar soğuduktan sonra katlarını dikkatlice ayırarak, içine iç malzemesinden koyup bezbol topu şeklinde sarıyoruz.


Tencereye diziyoruz ve üzerine kalan 1,5 su bardağı suyu ve ayırdığımız 1 parmak zeytinyağını döküyoruz. Dolmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çeken dolmamızı ocaktan alıp üzerine yarım limon suyunu ekleyip oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletiyoruz. Soğuduktan sonra tencereden dikkatlice alıp kapaklı bir borcama diziyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz. Soğan dolmamız hazırdır.

Afiyet olsun….

9 yorum:

keskinli dedi ki...

selamlar
blog mansette görüp geldim sogan dolmasini kiymali gördüm ama zeytinyagli görmemistim ellerinize saglik ben zeytinyagli tercih ediyorumda sevgiler

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sevgili Tolunay,
Mailini almıştım zaten burda gördüğüme de sevindim. Ellerine sağlık. Etkinlikde en şık yemeklerden biri olacak eminim. Sıcacık Sevgiler.

kurtlu kitap dedi ki...

Yoğurmadan ekmekle ne güzel gider bu dolmalar şimdi ;)
Ellerine sağlık.

Ayça dedi ki...

Ohhh, işte budur... Ellerine sağlık.. Zeytinyağlıyı standartlardan çıkartan tatlardan bir tanesi... Yapmalı bence... Sevgiler

elma şekeri dedi ki...

hmm ellerine saglik zeytinyagli olsunda nasil olursa olsun nefis görünüyor..

Adsız dedi ki...

ama ama bu nasıl birşey bu böyle..

Ellerinize sağlık.

hiç denemedim. öyle merak ettim ki...


Sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim harika bir etkinlik yemegi olmus

fusun dedi ki...

hiç duymamıştım soğan dolmasını denemek için tarif defterime not ediyorum. elinize sağlık..

aNNePeRi dedi ki...

Ellerine sağlık çok nefis gözüküyo.soğan dolması duymuştum ama hiç görmemiştim yapılmış halini :) Yemek de nasip olur inşallah :)