05 Ocak 2008

GÜLLAÇ


Şimdi nerden çıktı bu demeyin. Güllaç hayatımda yaptığım en kolay ve en hafif tatlı...Benim çok sevdiğim ve İstanbul'a taşınan arkadaşlarım var: Saliha ve Mehmet... Ankara'da otururlarken çok sık bir araya gelirdik, ama şimdi fazla görüşemiyoruz tabiii. Sevgili arkadaşlarım özellikle de Mehmet güllaca bayılır, her sene Ramazan boyunca nerdeyse 2-3 günde bir görüştüğümüz için her görüşmemizde bu güllacı isterdi benden. Bu bayram Ankara'ya geleceklerini öğrenince Yıldırım (sevgili eşim) aradı taradı sonunda güllacı bulup getirdi. Bana da yapmak düştü, Mehmet ve Saliha bayramda güllaç görünce gözlerine inanamadılar.


E hadi tarifini veriyorum işte:


Malzemeler:

500 gr. lık bir paket güllaç
2,5 litre süt
2-3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 adet ayıklanmış nar


Yapılışı:

Süte şekeri ekleyip bir tencerede kaynatıyoruz. Altını kapatıyoruz ve kenarları yüksek bir tepsiye (ben her seferinde büyük dikdörtgen borcam kullanıyorum) güllaçları üst üste diziyoruz. Güllaçların yarısını dizince sıcak sütün yarısını üzerine boca ediyoruz. Araya dövülmüş cevizi serpiştirip güllaçların diğer yarısını da tekrar üzerine diziyoruz. Kalan sütü üstüne boca edip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Oda ısısına ulaşınca buzdolabında tamamen soğuyuncaya kadar bekletiyoruz. Bu arada güllaçlar sütün hemen hepsini çekmiş olacaktır. Üzerine narları serpiştirerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Normalde güllaç yapımı daha farklıdır. Tepsiye dizdiğiniz her katın üzerine 1-2 kepçe süt gezdirirsiniz. Fakat öyle yapınca da sütün çoğu alta süzülüyor ve güllaç sütün hepsini çekmiyor. Tatlının altında gereğinden fazla süt birikiyor. Dahası en üstte kalan güllaç diğer katlara göre daha kuru kalıyor. Bunun yerine ben en üste sütü dökmeyi tercih ediyorum. İkinci önemli nokta da güllaç miktarına göre değil de daha küçük bir kap kullanırsanır güllacınız yüksek ve gösterişli olur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle sağlıklı lezzetli bir tatlı.Bana iftar sonrası zamanları hatırlattı. babadımmm!

Adsız dedi ki...

olsa da yesek :)

hiç yemedim desem inanır mısınız :)