05 Ocak 2008

PUL BİBER


Selaaam,

Uzzuun ama çok uzzuun bir zamandan sonra sonra yine buradayım işte. Dünya kadar da tarif birikti ama ben zamansızlıktan bırakın tarif yayınlamayı doğru dürüs bloga bile uğrayamadım. Efendim neler oldu bu arada: öncelikle güzel mi güzel bir yılbaşı geçirdik ailece. Çam ağacımızı kurduk süsledik, oğlum okuldan gelmeden önce tamamladık ona sürpriz yaptık. Sonrasında eşim bizi güzel bir akşam yemeğine götürdü. Daha sonra eve geldik başka hiç bir programımız yoktu, Nezahat'ı (görümcem) aradık ama onlar program yapmışlar, sonra da İlknur'ları aradık Vedat'la birlikte bize geldiler. Çocuklara daha önce denemelerini yapıp Berna'lara götürdüğüm şeker hamurlu pastamdan küçük bir tane daha yaptım. Pek sevindi bizimkiler. Hep birlikte bir yandan televizyon seyrettik, bir yandan okey oynadık. Yeni yılın ilk saatlerinde Kuzey tutturdu hadi tombala oynayalım diye... 1-2 saat de tombala oynadıktan sonra sabaha karşı uykuya teslim olduk. Ertesi gün tatildi ve çok güzel geçti. Sonrası malum çarşamba günü Kuzey okul biz de işe yollandık. Bu hafta pek telaşlı geçti, o yüzden ancak bugün tarif yayınlamaya fırsat buldum. Ama bu sefer kararlıyım birikenleri yayınlayıp bitireceğim.


İlk olarak ye#28 kış hazırlıkları için kuruttuğum ama blender'ım bozulduğu için yapamadığım (dolayısıyla da etkinliğe başka bir tarifle katıldığım) pul biberlerimi yayınlıyorum. Pul biber yapımını bana en büyük ve en ulu görümcem Gönül Abla öğretti. Bundan sonra her sene yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler:
1/2 kg acı kırmızı sivri biber
Yapılışı:
Biberlerimizi iyice yıkayıp tohumlarını dikkatlice çıkarıp gazete kağıdı üzerinde güneşe yayıyoruz. Tabii artık güneş filan kalmadı. Ama siz biberleri gazete kağıdının üzerine yayıp kaloriferin üzerinde de kurutabilirsiniz. Ben denedim gayet güzel oluyor. 1-2 hafta kuruyan biberleri ( biberler iyice kuruyacak hiç bir yumuşaklığı kalmayacak ellediğinizde kazık gibi olmaları lazım) blendıra koyup üzerine de 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirip kıyıyoruz. 1-2 gün kadar kavanozda beklettikten sonra kullanabiliriz. Dikkat edin gerçekten de çok acı oluyorlar .
Afiyet olsun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel oldu teşekkürler

Levent SARAÇ dedi ki...

Yıllardır biberimi kendim kurutup yerim ama hep çok kuru olmasından sikayetci idim. Çekilmiş biberlerimi Yağda bekletince en iyi pulbiberi elde ettim. Teşekkürler.

NOT: Benim gibi pulbiberi ekmeğe sürüp yiyen varsa, yağ eklerken biraz da tuz katsınlar. Harika oluyor