09 Ekim 2007

FIRIN SÜTLAÇ


İlk yemek tarifi olarak sevgili arkadaşım Esra'nın uzun süredir benden beklediği fırın sütlaca yer vermek istedim. Aslında bu tatlıyı uzun zaman önce oldukça uzmanlaşmış şekilde sık sık yapardım ama daha sonra arayı açtığımı farkettim. Maalesef büyüklerimden aldığım ve deneye deneye bizim evin damak tadına uygun hale getirdiğim tarifimi çok aramama rağmen bulamadım. En sonunda sağdan soldan aldığım tarifleri evde birleştirip tecrübe ederek yeni bir tarife ulaştım. Esra'cığım umarım dener ve memnun kalırsın. Bizim evde Kuzey'in en sevdiği tatlı fırın sütlaçtır. Hiç sorunsuz ve uğraştırmadan sık sık tüketir. Neyse hemen malzemelere geçiyorum:

4 kişilik
4 su bardağı süt (eskiden mutfaklarda kullanılan ve sana bardağı tabir edilen su bardağı ile)
1/4 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 paket vanilya

Öncelikle pirinci yıkayıp süzerek üzerini 2 parmak kadar geçecek şekilde su ile haşlıyoruz. Pirinç tüm suyunu çekince altını kapatıyoruz. Diğer taraftan sütten bir kepçe kadar alıp bir kapta nişastayı sütle iyice eziyoruz ve süte karıştırıyoruz. Vanilya ve toz şekeri de ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp bu şekilde 5 dakika kadar ara sıra karıştırıyoruz. Daha sonra hafifçe haşlanan pirinçleri ekleyip pirinçler iyice yumuşayana kadar ara sıra karıştırmaya devam ediyoruz (şayet karıştırılmazsa üstü kaymak bağlıyor). Altını kapatıp fırına dayanıklı sütlaç kaplarına aktarıyoruz. Fırına dayanıklı tepsiye dizdikten kapların sonra yarısına kadar gelecek şekilde tepsiye su koyuyoruz. Şayet fırınınızda fan ayarı var ise 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fan ayarı olmayan fırınlarda 150 derecede 30 dk kadar pişirip daha sonra üst rafa alıp üzerini kızartabilirsiniz. Kapları tepsiden alıp soğuyuncuya kadar oda sıcaklığında bekletip daha sonra buzdolabına kaldırıyoruz.

Afiyet olsun.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

tolunaaaay harikasin;)
esra

pasta caddesi dedi ki...

esracım teşekkür ederim. umarım en kısa zamanda dener ve sonucu bana yazarsın. sevgiler...

Adsız dedi ki...

Hanımefendi valla benim kalbim temizmiş, üstü kızarmış sütlaç istedim ararken buldum,seyredince yemiş kadar oldum teşekkür ederim. Tariflerinizin takipcisi olacağım.:))