12 Ekim 2007

HALVANE













Merhaba bugün size bir çerkez simidi olan halvanenin tarifi vereceğim. Bu simit eşimin ailesinde genelde kahvaltılarda ve bazı yemeklerin yanında yeniyor. Bizde Bayramlarda, özel günlerde, hafta sonu sabahları veya misafir geleceği zaman ilk olarak bu gelenekesel simit pişirilir. Mis gibi kokusu ve harika tadı ile en kısa sürede benim de vazgeçilmezlerim arasında yer alan bu simidin tarifine geçiyorum hemen:

Malzemeler:
5 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (beyazı içine, sarısı dışına)
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaş maya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Öncelikle elenmiş unun ortasına yumurta akı, süt, tuz, sıvı yağ, şeker ve yaş maya eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur iyice özleşene kadar yoğurulur ve üzeri temiz bir bezle örtülerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 18 eşit bezeye bölünerek her bir beze önce uzun şeritler halinde kıvrılıp ikiye katlanır, tekrar kıvrılıp simit şeklinde iki ucu birbirine birleştirilerek tepsiye dizilir.

Ben bazen ayçöreği şeklinde de yapıyorum

1 saat kadar tepside kabartıldıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek normal fırın ayarında 200 derecede 25-30 dk. kadar üzeri kızarana kadar pişirilerek fırından çıkartılır. Hafifçe ılınmasını bekledikten sonra yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

tolunaycım sonunda sitene bakma fırsatım oldu...
halvane harika görünüyor. ellerine sağlık...
senden diğer çerkez yemeklerinin tariflerinide bekliyoruz. mesela benim en sevdiğim, hatta bizim ailede kuzenler arası kavgaya neden olan VELİBAH:)
denediğin yemekleri tattırmak için birini ararsan yerimi biliyorsun:)
sevgilerimle...

vedat dedi ki...

Tolunay,,halvane çok güzel görünüyo..Liva size çok yakın, hani aklıma gelmiyor değil:))

ilknur dedi ki...

vavvvvvvvvvvvvvv mükemmel görünüyooo

pasta caddesi dedi ki...

sedacığım maalesef henüz velibah yapmayı öğrenmedim. Ama onu da en kısa sürede öğrenmek istiyorum. Bizde de görümcemler yapıyor sık sık. Afiyetle yiyoruz tabi... Bu kadar çok yapan olunca öğrenmeye fırsat olmadı. Önümüzdeki haftalarda başka tarifler de gelecek. Her zaman tatmaya beklerim. Sevgiler...

pasta caddesi dedi ki...

vedat'cığım teşekkür ederim sen beğendiysen tamam demektir. Neden olmasın olur mu olur...

Baharcicegi dedi ki...

Halvene ismi cok degisik,görüntüsü nefis olmus,eminim tadi harikadir elinize saglik

Sonay Metin dedi ki...

Serap Seda Hanım, İlknur Hanım ve Vedat Bey'in yorumlarına yorumumdur :)

Bu müthiş halvanenin görüntüsüyle vaad ettiği lezzeti arasında ne kadar kuvvetli bir ilişki olduğunu bildiğinizden eminim..

Ama ben, arasına tereyağı sürmek ve peynir sıkıştırmak suretiyle bütün tepsiyi silip süpürmüş ve buna rağmen yine de tadına doyamamış biri olarak olarak söylemeliyim ki; harikulade..
Gerçekten, ama gerçekten ;)

Bir daha yapıp kargoya versene ablacım:P

Ellerine sağlık ;)

Sonay Metin dedi ki...

Ablacım, bu arada anneannemin tarçınlı çöreğinin tarifini hamur işleri başlığında aradım, ama bulamadım. Annem söyleyip duruyor, "bak bakalım ablanın tariflerine, eklemiş mi" diye.. Onu da bir eklersen ne hoş olur..

Benim için tabi ki ;)

CecenKizi dedi ki...

Merhabalar tolunay... ben yasemin google de cerkez tariflerini tararken sizin sitenize rastladim. bende cecenim k.maras dan anne sivas-kangal.

siteniz cok güzel olmus

ve kendi siteme de linkinizi eklemeyi dusunuyorum...

kolay gelsin